Ogen en spiegels.

Ogen zijn de spiegels van de ziel, wordt wel gezegd.

Daarmee wordt bedoeld dat wanneer je diep in iemands ogen kijkt je kunt zien wie hij werkelijk is.

 

Maar hoe kun je zélf zien, met eigen ogen dus,  wie je diep van binnen bent?

Probeer je ogen maar eens naar binnen te draaien om in je donkere binnenste in de rondte te gluren.  Het zou er raar uit zien, een beetje exorcistachtig.  Stel je maar voor dat we in de trein op weg naar ons werk onze ogen naar binnen draaien voor wat soulsearching….

 

Ogen zijn de spiegels van de ziel. Mmmm. Hoe kan je dan wel zelf naar je ziel kijken en wat is het nut daarvan?

“Nou nou, niet zo hoogdravend hoor, Pien, lifecoach”, hoor ik sommige van jullie denken. En ik snap dat je dat denkt.  Blijf nog even bij me als je wilt. Wat ik bedoel is niet zweverig en je zult het herkennen.

 

Hoe vaak zoeken we bevestiging bij de ander? Je wilt zo graag horen dat je het kan, dat je mooi bent en lief en stoer en een goede ouder bovendien…. Je wordt teleurgesteld in je verwachtingen. Men bevestigt je niet genoeg en dat vind je moeilijk, verdrietig of het maakt je zelfs boos. Draai je ogen nu naar binnen en stel je voor dat de ander een spiegel is waarin je kijkt naar jezelf. Wat geef jij jezelf hier waarschijnlijk niet? Bevestiging? Hoe zeker ben jij van jou? Hoe diep is je geloof in jou? Hoe mooi vind jij jezelf? Hoe lief vind jij jezelf? Zeg eens eerlijk…

 

Vraag jezelf dus af; “wat laten mijn ogen mij zien, van de ander, waarvoor ik blind ben naar mezelf?” En als jij je morgen dan weer eens gek irriteert aan de ander die zo mateloos kan lanterfanteren stel jezelf dan die vraag. Wellicht kun je zo tot het besef komen dat jij zelf eigenlijk grote moeite hebt met niets doen en met niet nuttig bezig zijn. Aan veel doen en druk zijn hang je misschien meer eigenwaarde op dan goed voor je is.

 

Het besef en gevoel dat het ten diepste aan jou is om in jezelf te geloven én aan jezelf te geven maakt je meteen minder afhankelijk van anderen. Je relatie met jezelf wordt steviger waardoor je relatie met anderen meer onvoorwaardelijk wordt. Dat is een zeer prettige lekkere en ontspannen bijkomstigheid van zelfkennis en zelfacceptatie. Want hee….je hoeft niet perfect te zijn hè! Maar dat wist je al…..toch?

 

Spiegeltje spiegeltje aan de wand wie houdt het meest van mij in dit land?

En wat is daarop uw antwoord?

 

Is je spiegel soms wat beslagen?  Vind je het moeilijk om naar binnen te kijken? Vraag een ander om met je mee te kijken. Niet degene op wie je boos bent of aan wie je je irriteert, nee, dat is niet handig. Samen kijken kan namelijk wel heel verhelderend werken. Lukt het toch niet samen met een vriend of vriendin?  Dan kun je altijd nog naar een coach gaan die met jou meekijkt en de spiegel helpt te poetsen….

 

Wil je meer weten over coachen?

Surf naar: www.thatslifecoach.nl voor informatie en ervaringsverhalen.

Of bel en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Mobiel nummer: 06-21507230

De volgende nieuwsbrief verschijnt in januari 2011.

 

+

Pien Hoogland | Breudijk 53 | 3481LN Harmelen
    Telefoon: 06-21507230 |
mailto:pien@thatslifecoach.nl