Tekstvak: Vind je dat ook zo leuk, apies kijken? Op een terrasje zitten en al die mensen observeren?
Het voorjaar zit in het verschiet dus je kunt straks je hart ophalen aan de Chimpansees, Gorilla’s, Doodskopaapjes, Bavianen en Mandrillen die aan jouw gretige oog voorbij trekken.

Dat is genieten, die verscheidenheid.
Maar herken je ook die “ongelukkige” manier van apies kijken? Je moet ergens naar toe, feestje of overleg, en je vergelijkt jezelf met de andere mensen.  Opeens vind je jezelf voor aap staan. Jouw vacht voelt roze en je valt akelig uit de toon.  Jij kan niet klimmen terwijl die andere apen in de hoogste bomen hangen.  Jij lust geen nootjes terwijl de anderen er een moord voor doen.

Van het vergelijken met anderen kan je last krijgen.
We vergelijken omdat we bang zijn om niet bij de sociale groep te horen en te vereenzamen. Maar dat vergelijken is een eigen leven gaan leiden. Tegenover een enkele keer er goed of beter uitkomen in het vergelijken staan talloze trieste en treurige vergelijkingen waar we 
depressief van worden. We vinden onszelf vergeleken met onze soortgenoten dommer, dikker, trager, saaier, kleurlozer, ouder, humeuriger, triester ….
Vooral dertigers en veertigers willen dit eeuwige vergelijken van zich afschudden. Ze zijn moe van het apies vergelijken en willen meer zichzelf durven zijn.

Je wilt je eigen unieke aap worden, anders gezegd.  Hoe beter jij accepteert dat jij geen nootjes lust hoe makkelijker je die andere smulaap voor lief neemt. Hoe beter jij jezelf accepteert en vrede hebt met je wat roze vacht hoe eerder je stopt met vergelijken. Wil je stoppen met vergelijken? Werk dan aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Blijf vooral ook lekker apies kijken en geniet van je kleurrijke medemens. 
En als je dat doet, sta dan zeker stil bij het feit dat ook jij kleurrijk mag zijn op jouw wijze, trouw aan jezelf en aan al de kleuren in jou die willen schitteren. Een oud gezegde verwoord het mooi. “Als de aap uit de mouw komt.”, komt de waarheid aan het licht.
Je bent al een mooie aap, een leuke aap, een aap vol potentie en dat is geen broodje aap verhaal!

Apies kijken