tlc header nieuwsbrief

Neem de controle terug [subscriber:firstname | default:reader]!

Nieuwsbrief oktober 2020

Verder in deze nieuwsbrief een gastcolumn van Jolanda de Kok, eigenaar van Jouw Palet Kledingadvies.
controller

Innerlijke criticus in controle

Over onze innerlijke criticus en al zijn verschijningsvormen heb ik al veel geschreven.
En laten we het er nog eens over hebben, want wat is het een sluipend mechanisme. Hoe beter je het herkent, hoe vrijer je keuzes worden.

Controle

Onze innerlijke criticus is in de achtergrond voortdurend actief om jou in de ogen van de mensen om je heen te laten voldoen. Hij heeft daarvoor een onzichtbaar gereedschap in handen. Het is kritisch, remmend of aanjagend én onzichtbaar. Het tool heet: controle!
Hier volgen een paar voorbeelden:

Controle op wat je doet:

Je wilt graag dansen want de muziek klinkt je verrukkelijk in de oren, maar je blijft aan de kant van de dansvloer staan. Dikke kans dat je innerlijke criticus met controle de scepter zwaait en je stram aan de grond genageld laat staan. Zo wil hij voorkomen dat je raar doet en opvalt. Je verlangt naar meebewegen maar kunt niet bij jezelf en jouw verlangen blijven. Je staat sip aan de kant en je vindt dat stom van jezelf.

Controle op hoe je je voelt:

Wat voel je je moe. Je verlangt naar rust. Op het moment dat je je terugtrekt en in een stoel valt, zwaait je innerlijke criticus met zijn scepter. Hij fluistert je in dat er nog zoveel te doen is, dus er is voor moeheid geen tijd. Wat zullen andere harde werkers over je denken, je bent aan het nietsnutten. Je wordt met schuld en schaamte overgoten. Je staat op en gaat met een diepe zucht weer aan de gang.

Controle op wat je (niet) wil:

Je wil een sabbatical nemen van drie maanden. Omdat je eruit wil, het zat bent, jezelf de tijd gunt voor rust, wil zoeken naar een nieuwe start. Whatever… Oeh wat heb je daar zin in! Dan komt je innerlijke criticus zwaaiend met de controle scepter en die zet je weer in het gareel van de verwachtingen van je omgeving. Omdat een sabbatical voor spirituele gasten is. Een nuchtere kaaskop doet zoiets niet. Je slikt je verlangen .

Controle op wat je zegt:

Je grens is bereikt. Er waart een duidelijk “nee” rond in je luchtpijp. Maar onderweg naar je keel, mond en lippen transformeert de zo heldere “nee” in een zuchtende “ja”. What the hell happened? Je innerlijke criticus toverde in een vloek en een zucht jouw grens om naar een wenselijk antwoord voor je omgeving. Weg eigenheid. Tandenknarsend ga je door.

Controle op wat je voelt 2:

Je bent een paar keer teleurgesteld in relaties. Dat is verdrietig en pijnlijk. Je innerlijke criticus, die kritisch is naar jou, doet je geloven dat het aan jou ligt en dat je deze teleurstellingen niet meer aankan. Je schaamt je nu ook nog. Dat is dubbel zo pijnlijk en verdrietig om te voelen.
Als je naar je innerlijke criticus luistert kun je nu een aantal dingen doen.
  1. Geen relatie meer zoeken, want jij snapt het niet en kan het niet. Dus dan heb je ook geen teleurstelling meer te verwerken;
  2. Je gaat wel een relatie aan maar bent enorm kritisch op jezelf en doet ‘over the top je best voor de ander. Je bent jezelf niet meer en loopt op én over de grenzen van je kunnen;
  3. Je houdt strak regie. Je duwt de ander weg als hij/zij te dichtbij komt. Zo voorkom je de pijn en het verdriet van een breuk.
Soms wordt het een onbegrijpelijke warboel van binnen als we onze innerlijke criticus teveel ruimte geven om ons leven en onze verlangens te laten controleren.

Bevrijding

Neem niet alles aan wat je denkt en voelt. Controleer jezelf, je gevoel en je verlangen door er wat uitgebreider bij stil te staan. Wees attent en vraag je steeds af wie er nu in jou aan het woord is? Als je te kritisch bent naar jezelf en jezelf veroordeelt, is het hoogst waarschijnlijk je innerlijke criticus die zijn scepter zwaait. Durf dan het andere deel in jezelf op te roepen dat liefdevol kijkt naar jezelf en je met bemoediging vooruit helpt.

Vraag je serieus af:
  1. Kan ik milder kijken naar mijn kunnen, zijn, voelen, willen en denken?
  2. Kan ik de eventuele veroordeling van een ander aan? En gun ik mezelf het onderzoek en ontdekkingen?
  3. Kan ik teleurstelling en verdriet echt niet aan? Of kan ik dat wel als ik er maar de tijd voor neem?
  4. Heb ik hulp, een goede luisteraar en troostende armen die me kunnen helpen in dit proces?
De sleutel tot zelfontwikkeling ligt zo vaak in bemoedigende en begripvolle zachtaardigheid naar onszelf. Hoe meer we ons losmaken van onze innerlijke criticus en onze omgeving, hoe authentieker en vrijer we worden.
Durf te leven met liefdevolle zelfbemoediging. Het is de sleutel naar bevrijding.
Dit artikel verscheen onlangs op GZNDENZO, het platform met tips van experts voor een gezond en gelukkig leven.
Meer lezen over dit onderwerp?
Herken je innerlijke criticus
Pleaser aan het roer
5 Tips voor pleasers om vriendelijk nee te zeggen

Onder Blogs en Inspiratiemail op mijn website vind je nog veel meer artikelen over dit onderwerp.
Wil je jouw innerlijke criticus bedwingen en kun je hulp gebruiken? Bel me gerust vrijblijvend voor meer informatie: 06-21507230 of e-mail.
muurbloepje

Gastcolumn Jolanda de Kok

Muurbloempjes en Jouw Persoonlijke Krachtkleur

Een stil, verlegen meisje dat aan de kant zit en niet ten dans wordt gevraagd.
'Muurbloempje' word je dan genoemd.

Nou, ik heb ze gezien in Bretagne: weelderig bloeiende muurbloemen! Hele bossen bij elkaar, klein en fijn of uitbundiger en enorm krachtig omdat ze wortelen in harde steen. Ze hebben weinig nodig om te groeien en bloeien. Maar ze fleuren wel kale muren en stenen op.

Ik wil een lans breken voor muurbloemen! Ook in het dagelijks leven.
Hoe mooi is het wanneer jouw kracht een stille kracht is? Wanneer je, minder zichtbaar dan bijvoorbeeld de zonnebloem, jouw specifieke schoonheid laat zien? Wanneer je niet op de voorgrond verschijnt, maar aan de zijkant staat te schitteren?

Je wordt nooit een zonnebloem wanneer je een muurbloem bent. En dat hoeft ook niet!
Precies zo is het met kleding: je hoeft je niet in felle kleuren en grote contrasten te kleden als dat niet bij je past. Laat jouw specifieke kracht zien en wees blij met jezelf. Dat geeft ontspanning!

Oproep


In het kader van een verdiepende opleiding over kleur zoek ik nog één vrouw die haar Persoonlijke Kracht Kleuren wil ontdekken; de kleur die het beste laat zien wie jij bent, de kleur die laat zien hoe jij in je element bent en die je helpt je boodschap helder te communiceren. Daarnaast ontdek je jouw zogenaamde balanskleur; de kleur die jij ook nodig hebt en die je verder kan helpen in je ontwikkeling.
Ik vraag voor deze sessie alleen de kosten van het materiaal. Normaal gesproken zou je investering hiervoor €197 zijn. Nu vraag ik een bijdrage van €50.
Dus... pak je kans en neem contact met me op!

Jolanda de Kok
Jouw Palet
06-13526955
jolanda@jouwpalet.nl
logo
tlc footer nieuwsbrief left
linkedin 
tlc footer nieuwsbrief right
MailPoet